Tips Bibir Cantik Pakai Lipstick Sobella

Ada masa uols tak sempat nak bersiap kan? Contohnya bila bff uols tiba-tiba je call mengejut ajak keluar padahal uols ada 30 minit je nak bersiap. Masa ni uols sangat perlukan makeup yang simple tapi nampak fresh. Nak pakai eyeshadow, eyeliner tu memang tak lah kan. Silap-silap nampak macam mata panda. Jadi masa ni lipstick Sobella yang matte boleh menyelamatkan penampilan uols.

Lipstik jenis matte akan menjadikan uols nampak cantik walaupun uols tak mekap tebal. Kuncinya ialah uols perlu tahu macam mana nak pakai lipstick matte macam Sobella, selain belajar cara nak pilih lipstik supaya bibir tak kering.

Jadi, untuk membantu uols kak Vana sediakan tips bibir cantik pakai lipstick Sobella di bawah.

Skrub bibir uols

Macam mana nak nampak wow bila pakai lipmatte? Pertama, wajib jadikan skrub bibir sebagai rutin. Lipstik matte tak sama dengan lipstik gloss. Kalau tak dipakai dengan penjagaan bibir yang baik, semua kesan rekahan pada bibir akan jelas kelihatan terutamanya bagi uols yang mempunyai bibir kering.

Samada uols nak gunakan lip exfoliator yang khusus untuk bibir ataupun dengan hanya menggunakan berus gigi berbulu lembut, terpulang pada uols. Janji uols masukkan aktiviti skrub bibir dalam rutin penjagaan muka uols.

Tips Bibir Cantik Pakai Lipstick Sobella 1

Makeup artis yang popular biasanya menyarankan supaya letak Vaseline atau bahan pelembap dulu sebelum melakukan skrub bibir.

Jangan lupa bilas dan keringkan bibir uols selepas skrub untuk menghilangkan kulit-kulit mati.

Selain 2 cara di atas, uols juga boleh buat diy skrub bibir sendiri di rumah. Caranya, campurkan satu sudu kecil minyak zaitun dan sedikit gula.

Pilih warna yang betul

Sekarang kita akan bincangkan cara untuk pilih warna lipstik. Pernah kan uols tengok model pakai cantik, tapi uols sendiri pakai tak cantik? Untuk mendapatkan warna lipstik yang betul uols perlu tahu apakah warna kulit uols dulu. Kalau warna lipstik yang uols pilih adalah lebih cerah, uols akan nampak pucat. Tapi, kalau warna lipstik uols gelap sangat mungkin menyebabkan uols nampak tacky. Kalau uols tak pasti warna yang sesuai, uols boleh pilih warna-warna selamat seperti pink (Sobella Dear Bestie), merah (Sobella Partner in Crime) dan coral (Sobella Puteri Gunung Ledang).

Gunakan berus lipstik

Makeup artis profesional menyarankan supaya mula pakai lipstik dari tengah bibir kemudian penuhkan setiap sudut menggunakan berus lipstik. Untungnya anda bila pakai lipstik Sobella kerana setiap lipmatte mempunyai lip applicator tersendiri dan mudah untuk digunakan terutamanya kepada newbie. Uols tak wajib gunakan lip liner. Tapi kalau uols nak pakai, pilih warna yang hampir sama dengan warna lipstik yang uols pilih.

Tips Bibir Cantik Pakai Lipstick Sobella 2

Highlight

Jangan skip tips ini kalau uols nakkan bibir cantik dengan lipstik Sobella. Bila uols dah pakai lipstik, ambil highlighter dan sapukan sedikit di tengah-tengah bibir bawah. Bibir uols akan nampak lebih mungil.

Walau bagaimanapun, uols harus pilih highlighter yang betul. Pilih highlighter warna gold jika uols nak pakai lipstik warna nude atau merah. Manakala highlighter warna silver pula sesuai untuk lipstik warna purple atau pink.

Kalau uols tak ada highlighter, uols boleh juga guna Sobella 2-minute Eyeshadow kod Goldiva untuk gantikan highlighter berwarna keemasan.

sobella eyeshadow

Pastikan bibir sentiasa lembap

Gunakan pelembap sebelum uols pakai lipstik Sobella kerana pelembap seperti lip balm akan memastikan bibir terhidrasi dengan secukupnya. Warna lipstik juga akan lebih matte. Jangan lupa simpan juga lip balm dalam beg atau purse anda supaya anda boleh gunakan bila bibir terasa kering.

Ini dia 5 tips mudah bagaimana untuk dapatkan bibir cantik dengan memakai lipstik Sobella. Selamat mencuba!

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

MORE Beauty SHARES FOR YOU

Leave a comment

Nak shopping? Klik link di bio (https://t.co/ihdREJXfdu) dan masukkan code masa checkout

#sobella #sobellalipmatte #sobellalipstick #sobellaeyeshadow https://t.co/Qbus2Ge7kE

Ok guys disebabkan dah ramai ajar tutorial edit gambar, so kali ini aku nak share tutorial videography and basic editing

Tak kisah cukup 10rt ke tak aku nak buat jugak 😂

Salam hujung minggu uols!
.
Ada yang keluar outing dengan bff ke hari ni?
.
Selet sikit Partner in Crime boleh buat uols rewind balik story-story nakal uols pernah buat sama-sama, tak gitu.
.
Kejap, uols dah ada… https://t.co/eGJxYVa2Ks

3 kaler bold untuk Friendship Edition
.
- Nak nampak feminin, pilih Dear Bestie
- Nak look yang sexyyy, pilih Partner in Crime
- Natural look? Go for My BFF

Uols pilih yang mana?

#sobella #sobellakotabharu… https://t.co/WS8Mw4dyqq

Bila Dear Bestie di’ombre’ dengan Partner in Crime. Wuu, nangis tengok sebab cantik yang amat

#sobella #sobellakotabharu #agentsobella #agentsobellakotabharu #sobellakelantan https://t.co/RXepa6rIVE

Ada lagi ke yang x grab stok liptint harga sale ni? Last day dah uols. Klik link website kat bio untuk shopping. https://t.co/0UWoH0wR7S

Stok buah2 😄 dah mendarat semalam. Nanti kita share harga sale sebab sale masih berjalan sampai Khamis https://t.co/AGsgXRhOVB

Load More...